петък, 29 април 2011 г.

Внимание кърлежи

Искам да предупредя всички живущи на територията на София квартал Лозенец (предполагам в другите квартали е същото), че във всички тревни площи е пълно с огромно количества кърлежи. Майки, пазете си децата не ги пускайте на места където има трева. Хора пазете си домашните любимци. Кърлежите са навсякъде.

Мерки за безопастност:
1. Не ходете там където има трева. Особенно при влажно време.
2. Ако сте ходили на такова място не е лошо да се прегледате след като се приберете.

Какво да правите ако видите кърлеж по себе си, детето си или животното си?
1. Не изпадайте в паника (не е толкова страшно)
2. Не се опитвайте да махнете кърлежа собственоръчно, не го въртете, не го мажете се олио и тн.
3. Възможно най - скоро отидете на лекар, който да го извади. Ако си падате леко параноик, приберете кърлежа в подходящ съд и го занесете за изледване.

Добре дошли в България - страната не неограничените проблеми.

Задължително допълнително пенсионни осигуряване

Задължително допълнително пенсионни осигуряване или в кой фонд отиват парите ни за задължително допълнително пениоснно осигуряване. Задава ли ли сте си този въпрос. Всеки месец към фондовете отиват пари внасяни задължително от нас - всички тези които работим и внасяме осигуровки и сме лоялни към държавата.

Всички родени след 1959 година задулжително трябва да внасят осигуровки във фонд за допълнително пенсионно осифуряване. Като се записвате за първи път на работа, трябва да си изберете в кой фонд да отиват вашите осигуровки. Законът е в сила някъде от 2001-2002 година. Имайте в предвид, че ако самостоятелно не си изберете фонд, парите ви ще отиват на случаен принцип в някой от същестуващите фондове. Как по точно се определя това никой не знае. Кой го определя? - НАП (Национална агенциа по приходите).

Как да проверите в кой фонд отиват вашите пари ако не сте си избирали? Някъде до средата на 2010 година с тези работи се е занимавам НОИ (Национален осигурителен институт) на страницата на който е имало приложение чрез което е можело да се провери в кой фонд отиват вашите пари, след 2010 обаче тези неща са прехвърлени към НАП. НАП съответно нямат такова приложение и по никакъв начин не може да проверите. Онлайн не може, по телефона естествено не дават такава информация.

Процедурата е следната, пишете молба със свободен текст в която си пишете личните данни и адрес за коренспондения и я подавате във деловодството в централата на НАП на ул. Дондуков 32 - за София, за другите населени места нямам представа как стоят нещата. След определено време би трябвало да получите справка по пощата къде отиват парите Ви.

По лесният вариант, които аз научих по трудният начин, е да се обадите на всеки един от фондовере (те са около 8) и да попитате дали сте техен клиент. Това отнема около 15 минути. Повечето дават информация по телефона, но има някои които искат отидете лично. Молете се да се клиент на някой фонд които дава инфо по телефона, иначе ще трябва да се разкарвате на място.

Защо е необходимо да знаете къде отиват парите Ви? На първо място имайте в предвид, че не може да си ги изтеглите. Можете единствено ако сте навършили песнионна възраст или сте трайно нетрудоспособен според ТЕЛК. Хубаво е да знаете кой управлява вашите пари и какво прави с тях. Все пак не лошо да знаете и условията и да изберете фонд, който предоставя най - добрите условия.

Това е от мен. Надявам се да съм спестил на някой 1-2 дена ходене по мъките.

Етикети: ,